Sant Esteve, abendu hogeita sei

Beste bat elementu Kataluinako kulturari buruz!!

Done Estebe eguna berezia da Kataluinan. Eguberri egunean bezala bazkari berezia egiten da familiarekin.



Festa a Catalunya, 26 de desembre

La festa d'aquest protomàrtir és un dia festiu a Catalunya però no a la resta de territoris de cultura catalana (País Valencià, Illes Balears, Franja d'Aragó, Catalunya Nord o Alguer) ni tampoc a Europa. Pels catalans, la festa gira, com el dia anterior, a l'entorn d'un gran àpat comunitari amb els familiars i amics. Aquest àpat sorgeix per la necessitat de les famílies de celebrar un dinar de Nadal amb tots els seus. Si el dia de Nadal es reuneix una part de la família, el dia Sant Esteve es reuneix l'altra part. Com posa de manifesta el refranyer: "Per Nadal i Sant Esteve, cadascú a casa seva". En amdós casos el ritus gastronòmic és el mateix, i amb petites variacions d'intensitat, els elements que hi apareixen són idèntics. L'única diferència és que tradicionalment l'àpat de Sant Esteve s'elabora amb les restes del gran àpat del dia de Nadal: amb la carn del pollastre sobrant es fan els canelons i els altres plats . A l'àpat de sant Esteve tampoc hi falten mai els torrons i les neules de Nadal.


Fiesta en Catalunya, 26 de diciembre

La fiesta de este protomártir es un dia festivo en Catalunya pero no en el resto de territorios de cultura catalana (País Valencià, Illes Balears, Franja d'Aragó, Catalunya Nord o Alguer) ni tampoco en Europa. Para los catalanes, la fiesta gira, como el dia anterior, entorno una grande comida comunitaria con los familiares y amigos. Esta reunion surge por la necesidad de las famílias de celebrar una comida de Navidad com todos los tuyos. Si el dia de Navidad se reune una parte de la família, el día de Sant Esteve se reúne la otra parte. Como pone de manifiesto el refrán: "Per Nadal i Sant Esteve, cadascú a casa seva" (Por Navidad y Sant Esteve, cada uno en su casa". En ambos casos el ritus gastronómico es el mismo, i con pequeñas variaciones de intensidad, los elementos que aparacen son idénticos. La única diferencia es que tradicionalmente la comida de Sant Esteve se elabora con los restos del gran día de Navidad: con la carne de pollo sobrante se hacen canalones y los otros platos. En la comida de Sant Esteve tampoco faltan nunca los turrones y las neulas.


Ikusi arte euskera familia!

1 comentario:

Joseba dijo...

Olentzero tripa handi galanta da. Baina zuek ere ez zarete atzera gelditzen!